Wikipedia

Search results

Sunday 3 October 2010

no more!! Το facebook σάς παρακολουθεί!

((i)) Indymedia :: Athens :: Newswire :: Το facebook σάς παρακολουθεί!
Απο την ηλεκτρονικη εφημερίδα τα νεα

Καθώς η νέα ταινία για το facebook αρχίζει να προβάλλεται σε όλο τον κόσµο, µια νέα υπηρεσία που υποδεικνύει στους «φίλους» µας πού βρισκόµαστε προκαλεί µεγάλες αντιδράσεις και ακόµα περισσότερα ερωτήµατα για το πού σταµατά ο ιδιωτικός χώρος σε αυτό το διαδικτυακό δηµιούργηµα του πολυµήχανου (και πολυεκατοµµυριούχου) Μαρκ Ζούκερµπεργκ.

Πριν από λίγο καιρό, στις 19 Αυγούστου, το facebook παρουσίασε την υπηρεσία places, µέσω της οποίας οι χρήστες αυτής της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης έχουν τη δυνατότητα να γνωστοποιούν το µέρος στο οποίο βρίσκονται ανά πάσα στιγµή. Ο δηµιουργός του facebook Μαρκ Ζούκερµπεργκ το παρουσίασε ως ένα µέσο «που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να παραµείνουν συνδεδεµένοι οπουδήποτε πηγαίνουν και όχι µόνο µέσα από τον υπολογιστή τους». Μέσω του iΡhone και άλλων «έξυπνων κινητών» (υπολογίζεται ότι από τα 500 εκατ.

χρήστες του facebook τα 150 εκατ. κάνουν χρήση µέσω κινητού), το µέλος ενηµερώνει τους υπόλοιπους για το πού βρίσκεται, περιγράφει εστιατόρια ή µπαρ όπου κάθεται, τσεκάρει εάν υπάρχουν φίλοι εκεί γύρω, αναφέρει ποιοι άλλοι είναι µαζί του, ενώ στο τµήµα «Ανθρωποι τώρα εδώ» µπορεί να δει ποιοι άλλοι βρίσκονται στην περιοχή ώστε εάν θέλει να συναντήσει κάποιους µε τους οποίους µοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Αυτά και άλλα πολλά υπόσχονται οι δηµιουργοί της υπηρεσίας που όµως έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Τo places είναι το τελευταίο δηµιούργηµα του δαιµόνιου 26χρονου που έφτιαξε το facebook πριν από έξι χρόνια στο φοιτητικό του δωµάτιο που πρόσφατα το «Vanity Fair» χαρακτήρισε «σύγχρονο Καίσαρα» κατατάσσοντάς τον πρώτο στον κατάλογο µε τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του «Νέου Κατεστηµένου», πριν από τον Στιβ Τζοµπς της Αpple και τον µεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ. Το 43,9% όλων των χρηστών του Ιντερνετ στον πλανήτη µας χρησιµοποιούν το facebook και η περιουσία του Μαρκ υπολογίζεται ότι φθάνει τα 6,9 δισ. δολάρια, φέρνοντάς τον στην 35η θέση µεταξύ των πιο πλούσιων αµερικανών.

Από τα τέλη Αυγούστου ο Ζούκερµπεργκ χρησιµοποιεί ο ίδιος το places. Στις 29 Αυγούστου, στις 2.45 το απόγευµα ήταν στο ξενοδοχείο Αce της Νέας Υόρκης. Επέστρεψε στο γραφείο του στο Πάλο Αλτο στις 7.08 το βράδυ. Την επόµενη ηµέρα στις 10.38 τη νύχτα έτρωγε µε την κοπέλα του στο µεξικάνικο εστιατόριο «Λα Μπάµπα».

Η σκοτεινή πλευρά. Οµως τα πράγµατα δεν είναι τόσο αθώα. «Οποιαδήποτε υπηρεσία που βασίζεται σε αποκάλυψη τοποθεσίας προκαλεί υποψίες στους χρήστες που φοβούνται ότι έτσι πολύ εύκολα κάποιος µπορεί να τους παρακολουθήσει και να τους την στήσει», λέει η Σάρον Γκόντιν, του τεχνολογικού περιοδικού «Ιnformation Week». «Θέλεις να ξέρεις πού βρίσκεται κάποιος; Κοίτα στο places.

Θέλεις να ξέρεις πότε κάποιος δεν είναι σπίτι του ώστε να µπεις και να τον κλέψεις; Κοίτα στο places».

Τέτοιου είδους εγκλήµατα έχουν ήδη ξεκινήσει - υπάρχει µάλιστα και µια ιστοσελίδα, η pleaserobme.com, η οποία αναφέρει πιθανούς στόχους κλοπής ανάλογα µε τις πληροφορίες που συλλέγονται από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Στις 10 Σεπτεµβρίου η αστυνοµία του Νιου Χαµσάιρ συνέλαβε µια σπείρα η οποία είχε διαπράξει σωρεία ληστειών χάρη στη νέα υπηρεσία. Διότι µπορεί οι υπεύθυνοι του facebook να διαρρηγνύουν τα ιµάτιά τους για το πόσο καλά προστατεύουν τα στοιχεία και τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, η πραγµατικότητα όµως είναι πολύ διαφορετική.

Και εµµέσως την έχει παραδεχθεί και ο δαιµόνιος Μαρκ. Κάποια µηνύµατα που αντάλλαξε πριν µερικά χρόνια µέσω κοµπιούτερ µε φίλο του είδαν το φως της δηµοσιότητας χωρίς να διαψευσθούν. Ο Ζούκερµπεργκ τον προέτρεπε αν ποτέ χρειασθεί επαφές στο Χάρβαρντ να τον ρωτήσει διότι «έχω περισσότερα από 4.000 µέιλ, τηλέφωνα και διευθύνσεις». Πώς; ρωτούσε ο άλλος. «Μου τα δίνουν γιατί µε εµπιστεύονται», έγραψε ο Ζούκερµπεργκ. «Οι παλιοµ....».

Η νέα υπηρεσία του facebook αποκαλύπτει το ακριβές σηµείο όπου βρίσκεται ο χρήστης

Η ενοχλητική αλήθεια στη µεγάλη οθόνη

«Δεν αποκτάς 500 εκατοµµύρια φίλους εάν δεν κάνεις και µερικούς εχθρούς». Αυτό γράφει η αφίσα της πολυαναµενόµενης ταινίας «Τhe Social Νetwork» που άρχισε να προβάλλεται χθες στις ΗΠΑ (στην Ελλάδα θα προβληθεί στις 21 Οκτωβρίου) και έχει θέµα την ιστορία των ιδρυτών του facebook. Πρόθεση του παραγωγού Σκοτ Ράντιν είναι να αναδείξει τις ίντριγκες και τα φοιτητικά πάρτι µε ναρκωτικά που θεωρεί ότι περιέβαλλαν τη δηµιουργία της πιο δηµοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ζούκερµπεργκ περιγράφεται ως κάποιος που θα έκανε τα πάντα για τις γυναίκες και την εξουσία – θα έκλεβε ακόµα και την ιδέα του facebook από πρώην συµφοιτητές του στο Χάρβαρντ. Στην πραγµατικότητα, τα αδέλφια Κάµερον και Τάιλερ Βίνκλεβος είχαν ζητήσει τη βοήθεια του Ζούκερµπεργκ για µια ιστοσελίδα µε τίτλο Ηarvard Connection. Ο Μαρκ τους βοήθησε, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε το σχέδιο αυτό προκειµένου να φτιάξει το δικό του site το οποίο ονόµασε facebook.

Αργότερα τα δύο αδέλφια του έκαναν µήνυση και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστικό συµβιβασµό, µε τον Ζούκερµπεργκ να πληρώνει 65 εκατοµµύρια δολάρια.

Αυτή την ιστορία διηγείται η ταινία που στοίχισε 47 εκατοµµύρια δολάρια και φέρει την υπογραφή του συγγραφέα της πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς «Δυτική Πτέρυγα» αλλά και του σκηνοθέτη του «Seven» Ντέιβιντ Φίντσερ. Ο Ζούκερµπεργκ δηλώνει ενοχληµένος από τον τρόπο παρουσίασης της ιστορίας του και λέει κατηγορηµατικά ότι δεν πρόκειται να τη δει.

Πραγµατική ιστορία. Ο δισεκατοµµυριούχος Μαρκ ίσως επιλέξει να δει µια άλλη ταινία εµπνευσµένη από την ιστοσελίδα του. Λέγεται «Catfish» και όπως λέει στο τρέιλερ «δεν βασίζεται σε πραγµατικά γεγονότα. Είναι πραγµατική». Ενας νέος γνωρίζεται στο facebook µε µια κοπέλα και όταν πάει να τη συναντήσει η κωµωδία µετατρέπεται σε θρίλερ…

No comments: